|
ALGEMEEN Voorpagina Bronnen Afkortingen ALLE VOOROUDERS Gesorteerd op nummer Gesorteerd op achternaam Gesorteerd op geboortepl. Gesorteerd op trouwpl. Gesorteerd op overl.pl. Analyse volledigheid PER GENERATIE Generatie I-VI Generatie VII-VIIIGeneratie IX Generatie X Generatie XI Generatie XII Generatie XIII Generatie XIV Generatie XV Generatie XVI-XVII Generatie XVIII-XXI Generatie XXII-XXIX Generatie XXX- WEERGAVE Standaard
BeknoptCONTACT Ludo Both te Zwingelspaan stuur een e-mail BEHEER Inloggen Overzicht beschikbare kwartierstaten |
|
![]() »» Nellie van Bergen |
♦ Johan verloor, net als zijn vader, twee kinderen: Gerardus (02-02-1943) aan een ’kattekopje’ (microcefalie) en een naamloos kind (N.N., 12-11-1951) die levenloos ter aarde werd gebracht.
♦ hun kinderen:
• Tatja Boomsma (Toosje), (18-08-1935)
• Baukje Boomsma, (eind september 1936)
• Sybrich Boomsma (Treesje), (26-01-1938)
• Thecla Boomsma, (23-06-1939)
• Jelle Boomsma, zie [7. tr. 2e]
• Gerard Boomsma, ca. (22-12-1942~02-02-1943)
• Frank Boomsma, zie [6.]
• N.N. Boomsma, (12-11-1951)
![]() »» |
![]() »» Gezicht op de Kerkstraat te Bolsward (ca. 1910) |
♦ een half jaar na Jelle’s geboorte overlijdt zijn vader Johan (1876). Kort daarop, Jelle is dan slechts 1.5 jaar jong, verliest hij ook zijn moeder Teekeletje (1877) en wordt dan geplaatst in het weeshuis aan de Kerkstraat 51 te Bolsward. Daar leert hij Ignaz Hettema kennen. Later vertrekken de twee bevriende jongemannen naar Noord-Brabant en beginnen daar gemeenschappelijk, Jelle in Breda en Ignaz in Tilburg, hun eigen handel in leer: ’Boomsma en Hettema’. Elk trouwen ze met een dochter Roorda, Ignaz met Catharina en Jelle trouwt met Bodina Roorda (1906).
Ook Geertje, Jelle’s oudste zus, trekt te Breda bij hem in en zal lang deel uitmaken van het gezin. Pas als Geertje 57 jaar is tr. zij met johannes Grauwmans, 67 jaar, zn.van Adriaan Grauwmans en Adriana van Riel (Breda, 28-06-1923). Maar nog geen 3 jaar later slaat het noodlot toe als Geertje te Ginneken (Breda) verdrinkt in de Mark (06-04-1926).
In 1915, temidden van de 1e Wereldoorlog (1914-1918), wordt Jelle hevig ziek. Na het stellen van de (onjuiste) diagnose wordt hij, nota bene per fietsambulance, naar het ziekenhuis gebracht alwaar hij overlijdt aan een blindedarmontsteking. Na de dood van Jelle zet Catharina Roorda met haar zoon, ook Johan genaamd, de leerhandel voort.
♦ hun kinderen:
• Johannes Willibrordus Boomsma, zie [12.]
• Willibrordus Boomsma, (1907-1908)
• Willibrordus Boomsma, (1909-1916)
• Clemens Sybrandus Boomsma, (1910-1989)
• Sybrandus Gerardus Boomsma, (1911-1993)
• Thecla Theresia Boomsma, (1913-)
• Theresia Boomsma, (1915-2004)
![]() »» Cato van Hooff |
♦ Lambertus is gevallen in, of stierf daags na het eind van de 1e Wereldoorlog (’Groote Oorlog’ of W.O. I). Catharina zou daarna nog bijna 50 jaar weduwe zijn en werd later bijgezet in het graf van haar man.
![]() »» Marieke |
♦ Opa had een goede band met zijn broer (Piet) die wat grover was om te zien en donkerer van opzicht. Ik denk dat zijn moeder hem het gevoel van niet de "eerste de beste zijn" doorgegeven heeft. Hoewel hij maar een timmerman op de werkplaats was die een groot gezin onderhield en dus maar weinig financiele ruimte had, heeft ’ie zich altijd als een heer gekleed. ’s Avonds ging hij graag met hoed, kostuum en wandelstok wandelen. Hij was ook secretaris van de toneelvereniging en was bij de zangvereniging. Zijn liefde voor de opera heeft hij aan zijn kinderen doorgegeven. Hij schijnt wel wat streng te geweest als het ging om prestaties op school, maar alle kinderen hebben een liefdevolle herinnering aan hem en hebben het huwelijk van hun ouders als goed ervaren.
Zijn dood heeft grote indruk gemaakt op mijn moeder. Alle kinderen stonden om zijn bed en hij heeft ze allen bij naam genoemd en gegroet. Dag Nelleke, ...dag Mieke, ...dag Jaantje, ...dag Cor, ...dag Fientje, ...dag Jo, ...dag Betje, ...dag Ger, ...dag Evert, ...dag Anneke ... Toen draaide hij zijn hoofd, deed zijn ogen dicht en is gegaan... (Carine van de Laak, 2010).
♦ Marieke schijnt een lieve vrouw geweest te zijn geweest. Oma was ook een ijverige vrouw die in haar kleine binnenstadstuintje in de Emmastraat (nu Emmapassage) kippen hield, groenten verbouwde, houtjes hakte, enz., enz. De appelboom zorgde voor appels die gedroogd werden op de zolder. Ze had een plattebuiskachel (ik heb nooit een gasfornuis bij haar gezien) en daar gooide ze bij voortduren hout en papier in.... dat ging met een pook die de ringen van de kachel haalde. Ook de sokken en handdoeken kregen langs de rand een plaats om te drogen... kortom een bron van gezelligheid... ze is altijd een boerinneke gebleven uit Gastel.
Oma, wiens inkomen - zeker door het groeiend aantal kinderen - gering was, ging eenmaal per jaar naar Oud-Gastel. Ze kreeg dan van "ons vadder" (Adriaan Thijs) honderd gulden mee naar huis en kon daar een nieuw "karpet" voor kopen, een nieuw pak voor onze pa (Evert Tabbers), schoenen voor de kinderen en nog veel meer. Eénmaal per jaar mocht ze ook vier van haar oudste kinderen met de bus naar Gastel sturen. He..he.. dan had ze er nog maar zes om voor te zorgen.
Een tragisch ongeval was het verdrinken van één van de zusjes in de beerput. En ook bij de geboorte van Adriana stierf haar moeder (Adriana Braat) bijna en werd na de bevalling zwak en ziek wat uiteindelijk tot haar dood zou leiden ... Bij de aangifte van de geboorte van Adriana heeft haar vader per ongeluk de namen omgedraaid... Adriana Maria... het had Maria Adriana moeten zijn... maar ze zijn haar toch Marieke gaan noemen. (Carine van de Laak, 2010/2020).
♦ hun kinderen:
• Geertje Boomsma, Bolsward 27 februari 1866 - Ginneken en Bavel 6 april 1926 (60 jaar), tr. Johannes Grauwmans
• Anke Boomsma, Bolsward 18 maart 1868 - Bolsward 8 februari 1884 (15 jaar)
• Jelle Boomsma, Bolsward 20 juni 1869 - Bolsward 25 juli 1870 (13 mnd)
• Jelle Boomsma, Bolsward 13 september 1870 - Bolsward 25 september 1870 (12 dagen)
• Jantje Boomsma, Bolsward 8 januari 1872 - Bolsward 24 augustus 1874 (2 jaar)
• Ybeltje Boomsma, Bolsward 22 april 1873 - onbekend
• Jelle Boomsma, Bolsward 14 februari 1876 - Breda 15 februari 1915 (39 jaar), tr Bodina Roorda
♦ Geboorteakte Wonseradeel, aangiftedatum 11 februari 1834, blad nr. 17 In het jaar Een duizend acht honderd vierendertig, den Elfden der maand Februarij des voormiddags ten elf uren, is voor ons Assessor Officier van den Burgerlijken Stand der Grietenij Wonseradeel Provincie Vriesland, gecompareerd Anske Bartles Elzinga, oud zes en dertig jaren, schulpvisscher wonende te Makkum, welke ons een kind van het vrouwelijk geslacht heeft voorgesteld, op den negenden dezer maand des namiddags ten vier uren geboren te Makkum uit hem Comparant en des zelfs huisvrouw Anke Pieters de Boer oud eenenveertig jaren, zonder beroep, en, aan het welk hij verklaard heeft den voornaam van Teekeltje te willen geven De gemelde voorstelling en verklaring is geschied in tegenwoordigheid van Sijmon Pieters Bakker oud achtenvijftig jaren, en Willem Piers Bakker oud achtendertig jaren beide policie bedienden dezer Grietenij wonende te Bolsward, en, hebben de vader en getuigen deze acte van geboorte na dat hun dezelve was voorgelezen nevens ons onderteekend Met duidelijke handtekening van A: B: Elzinga (transcriptie: Ruud Both, mrt. 2010)
♦ Overlijdensakte Bolsward, aangiftedatum 22 mei 1877, akte nr. 53 In het jaar een duizend acht honderd zeven en zeventig, den twee en twintigsten dag der maand Mei, zijn voor ons ondergetekende AMBTENAAR van den Burgerlijken Stand der gemeente Bolsward, provincie Friesland, verschenen: Johannes Gerritsma oud vijf en dertig jaren, aanspreker en Johannes van Dijk oud een en dertig jaren, klerk ter secretarie beide wonende te Bolsward welke ons verklaard hebben, dat Taekeltje Elzinga oud drie en veertig jaren, zonder beroep, geboren te Makkum, wonende te Bolsward, weduwe van Johannes Boomsma, dochter van van Anske Elzinga en Anke de Boer, beide overleden op den een en twintigsten dag der maand Mei dezes jaars des morgens ten acht ure, in het huis nummer vier honderd twee en zestig is overleden; en hebben wij deze acte aan de aangevers voorgelezen, en daarna met hen ondertekend (transcriptie: Ruud Both, mrt. 2010)
♦ tweeling met Tjeb Elzinga
♦ tweeling met Fokje Roorda
♦ Wiebe en Tjitske zijn tussen 1875-1881 vanuit Friesland naar Breda getrokken
♦ woonde tesamen met haar echtgenote in Born (Limburg)
♦ schrobbelaar = bediener van de schrobbemolen, onderdeel van de voorspinmachine voor het weven van lakenstof
♦ Het verhaal gaat dat Petrus als jonge man z’n oog had laten vallen op de knappe Maria Johanna ....maar dat ze hem niet wilde. Ze was dan ook niet "de eerste de beste" en volgens mijn moeder (Nellie) gerechtvaardigd om erg kritisch te zijn. Toen Petrus na het overlijden van zijn eerste vrouw achterbleef met twee kinderen deed hij nog een poging en ditmaal met succes en kreeg hij zoon Evert. (Carine van de Laak, 2010).
![]() »» Adriaan Thijs met Cornelia van Zundert |